Barngruppsmanus

Följande pjäser har jag specialskrivit för barn- eller ungdomsgrupper, förutom att dom passar för en barnpublik så är dom alltså tänkta att spelas av barn, eller som i fallet Star People av ungdomar. Några pjäser tänkta för en äldre barngrupp passar också fint för en ungdomsgrupp som vill spela för barn – särskilt Bästa Fyran och Skeppet Stjärnan: 

FJÄRILSEFFEKTEN

Yoshi tror inte att en liten människa kan ändra på nånting, så det spelar ingen roll vad hon skriver på sin skrivplatta. Det kommer ändå alltid att vara samma personer som bestämmer i klassen och trycker ner dom andra. Och världen kommer ändå gå under av all miljöförstöring. Men så en dag händer nånting som vänder upp och ner på allt. Det dyker upp nya personer i klassen, den ene heter Valdemar och verkar komma från riddartiden eller nånting och den andra heter Sam och försöker förtvivlat få igång ett underligt föremål, en dodekatron. En tidsresa har gått alldeles fel och när barnen ska försöka rätta till situationen så blir det ännu värre. Taylor och Senja som brukar stå lite försiktigt vid sidan av måste vara modiga på riktigt och Andy begriper till slut nånting om vad som är viktigt, mer än att bara göra som Alexis säger. Pjäsen leker med paradoxerna i tidsresor och manuset har 16–18 karaktärer i sin ursprungsversion men det är flexibelt skrivet både vad gäller kön och gruppstorlek. Det passar allra bäst till en grupp på 13–18 personer och lämplig ålder för de spelande barnen kan vara 10–14 år eller en åldersblandad ensemble. Speltid ca 40–45 minuter. Finns i ATR:s manusbibliotek.

Läs ur Fjärilseffekten här: 

BÄSTA FYRAN

Bästa Fyran är en specialversion för amatörer/äldre barngrupp av min pjäs Sally och Simmarna.  I dataspelet SIMS kan Sally drömma sig bort, där har hon en rockpojke som vän. I skolan däremot har det börjat en ny tjej, som också heter Sally. Som älskar att simma, precis det som Sally inte kan. Nya Sally får alla klasskamraterna att börja träna inför simtävlingen Bästa Fyran. Allt skruvas till när Mamman och Pappan köper Sally ett nytt spel på blocket, på billigaste möjliga vis. En underlig kopia av SIMS är det verkligen, och Sallys mamma som spelar i smyg hamnar rakt ner i grannarnas stora swimmingpool i spelet, och det finns ingen stege att klättra på. Liemannen står redan där och om ingen räddar henne så kommer hon att drunkna. Temat i denna enaktare på ca 45-50 minuters speltid är självkänsla och pjäsen tillåter vissa dubbleringar, passar en ensemble på cirka 9-13 skådespelare , från ca 12 år och uppåt där några roller har relativt mycket text– passar för en publik i åldern 7-12 år eller som familjeföreställning. Innehåller två sångtexter. Finns i ATR:s manusbibliotek.

Läs ur Bästa Fyran här: 

SKEPPET STJÄRNAN 

Skeppet Stjärnan är en specialversion för amatörer/ äldre barngrupp av min pjäs Stjärnpojken. En skolklass återberättar händelserna som utspelade sig när Edgar börjat i deras klass, han som Lukas döpte till Stjärnpojken för han bara ville prata om rymden hela tiden. Lukas har sina egna problem. Han kommer i kläm mellan fröken och de andra i klassen och till slut går alltsammans ut över Edgar som flyr upp på skolans tak mitt i iskalla vintern. En blandning av spelscener, berättarteater och körpartier för ett flexibelt antal skådespelare. Den passar för en grupp teatervana 11-14åringar eller av en ungdomsgrupp som vill spela för mellanstadiet. Den är flexibelt utformad för att passa 7-11 skådespelare och det går att byta kön på vissa karaktärer. Speltiden ligger nånstans mellan 45-50 minuter. Finns i ATR:s manusbibliotek. 

Läs ur Skeppet Stjärnan här: 

STAR PEOPLE – är skriven för ungdomsgrupp eller åldersblandad ensemble – var en del av LÄNK 2016 och finns utförligare beskriven här: