Läs ur Bröderna Mussolini

SCEN 1 OUVERTYR

 

(Ett garage eller en gammal bilverkstad . I ett hörn står en kundvagn och skräpar. Tets cyklar på en gammal träningscykel. Nikolas ordnar några gamla bildäck till en bänk åt sig.)

 

NIKOLAS:

(till publiken): Jag trodde jag var ensam i världen. Det var innan jag hittade min bror. Jag slog ner honom och tog med honom hit. Nu tränar han upp sig. Det är bra. Jag vill gärna att min bror ska vara stark.

TETS:

Som du. Du är stark.

 

NIKOLAS:

Jag försöker.

 

TETS:

Jag såg en film en gång. Vill du höra? (får inget svar) Det var i ett fängelse. En av dom intagna, som var intagen där, han stod hela dagarna och bankade pannan i en vägg. Såhär. Eller för det mesta stod han tyst och lyssnade, det var bara ibland som han bankade. Dom försökte säga åt honom att skärpa sig men han längtade efter nåt. Han var inte särskilt stark det kan man inte säga.

 

NIKOLAS:

Du snackar mycket.

 

TETS:

Jag vet. Hela tiden. Det rinner som skit. Jag kan inte stanna för länge på en plats ifall folk tröttnar på att höra mig. Men det gör ingenting. Jag tycker om att promenera runt. (går runt lite)

 

NIKOLAS:

Kom hit.

 

TETS:

Varför då?

 

NIKOLAS:

Kom hit bara.

 

(Tets kommer. Nikolas kastar sig över honom och gnuggar hans ansikte med ”trassel”. Tets kämpar emot lite. Sen skrattar han.)

 

TETS:

Bra. Jag var ganska skitig va?

 

NIKOLAS:

Nejdå. Du är snygg.

 

TETS:

Tycker du?

 

NIKOLAS:

Jag ljuger aldrig.

 

TETS:

Bra.

 

NIKOLAS:

Du tycker att allting är bra du.

 

TETS:

Vaddå?

 

NIKOLAS:

Bra. Du säger det hela tiden. Bra. Bra.

 

TETS:

Bra.

 

NIKOLAS:

Bra.

 

TETS:

Men det är ju bra. … Jag städar lite grann. Så blir det ännu bättre. (gnuggar sin träningscykel med trasslet) Det är en annan sak. Utom det att man ska vara stark så ska man ha ordning också. Man ska ha det rent. I fängelset, den där killen ni vet. Han hade inte rent. Jag vet inte hur det går om man inte har rent. (tvättar sig i ansiktet) Jag är med i fotbollslaget i alla fall. I skolans fotbollslag. Ifall du vill veta mer om mig. Fast jag är inte särskilt intressant. Jag vet det fast det gör mig ingenting. Det lärde jag mig för länge sen att det inte gör nånting. Jag försöker ha snygga kläder. Det är det enda. Utom den här, (pekar på sin T-shirt) den är inte särskilt snygg. Gul. Jag borde ta av mig den. Tycker du om gult?

 

NIKOLAS:

Du försöker lura mig att du är tråkig men det är du inte. Bara lite nervös men det kommer gå över. När du har fått vara här ett tag. (Rotar fram en rosa kofta ur en trunk med kläder och håller fram den.) Här. Prova den här i stället.

 

TETS:

En tjejkofta.

 

NIKOLAS:

Jag vill bara se hur den ser ut.

 

TETS:

(Tar av sig sin tröja. Men tvekar när han ska sätta på sig koftan) Det var en sak till om det där fotbollslaget. Det var att dom kallade mig för Tunnis. En tunnis. För att jag inte sprang när jag var på planen. Jag gick bara. Men jag fick vara med ändå. För när dom skulle ta ut laget så glömde dom bort att jag var så dålig. Jag tror det i alla fall. För jag är en sån som ingen kommer ihåg i några detaljer. Det är ett test va? Ifall jag är rädd för tjejbaciller. Det är det bara småbarn som är. (sätter på sig koftan)

 

NIKOLAS:

Varför bryr du dig om ett gammalt fotbollslag?

 

TETS:

Jag vet. Vad är det där?

 

NIKOLAS:

Vi måste ju visa för dom som äger det här stället att det har varit nån här, eller hur? (ger sig på väggarna med färg som han hittat. Skriver: …Nikolas och Tets… Fuck you all!…)

 

TETS:

Kommer dom hit?

 

NIKOLAS:

Det är väl klart att dom kommer hit. Förr eller senare kommer dom ju alltid. Och då vill dom tjäna sina pengar igen och sälja bilar och slänga ut alla onödiga barn och det är därför man har en enda chans att visa dom vad man tycker. Om deras pengar och hela skiten.

 

TETS:

Så du vet ingenting egentligen. Dom kan lika gärna inte komma va?

 

NIKOLAS:

Desto bättre om dom inte kommer. Då slipper vi bli nåt. Då kan vi sitta här och bli vuxna ifred utan att bli nånting.

 

TETS:

Jag vet dom frågar alltid vad man ska bli. Fast det är inte mycket man har att välja på. Soldat kanske, eller advokat. Det rimmar också. Som stat och prat. Man kommer inte undan.

 

NIKOLAS:

Du har inte fattat nånting, vet du det. Du går omkring och försöker synas hela tiden. Nu kan du sluta anstränga dig. Eftersom du har en bror.

 

TETS:

Härinne kan man vara sig själv va?

 

NIKOLAS:

Härinne kan man vara vad som helst.

 

 

Tillbaka