Pepparkakshuset

Den här pjäsen kan du läsa i sin helhet här!

Pepparkakshuset är en modern julsaga om några människor i ett och samma hus. Somliga hyr och somliga äger, och alla kämpar de med att försöka orka med sig själva under ett kyligt decemberdygn. Det är Katerina som tappert försöker hantera pepparkaksdegen och sin dotter Nadja, och advokaten Carlos som inte kan sluta ta blodtrycket på sig själv. Det är Torsten, nybliven pensionär, och hans Margareta, som kanske inte alls vill vara hans längre. Det är Dante, advokatens skygge inneboende, som skriker på nätterna. Och så är det Julens Ängel, som verkar ha smugit in i pjäsen i ett obevakat ögonblick.

När sinnet rinner över på Torsten och han börjar gå med namnlistor för att driva ut oönskade människor ur sitt hus får pjäsens humor sällskap av svärta och samhällskritik. Pepparkakshuset är ett vardagsdrama med existensiell botten om hemkänsla och hemlöshet, och om livsmod… Hur får vi det? Vilka möten behöver vi för att våga börja leva som oss själva?

Sju skådespelare; tre kvinnliga och fyra manliga. Rek för ungdomar och vuxna. Pjäsen har en förhistoria och är ursprungligen en beställning tänkt som en replik på Strindbergs Svarta Handsken. Vintern och våren 2009-10 skrev jag färdigt den inom ramen för community theatre-projektet Pepparkakshuset i Bagarmossen.

Pepparkakshöghus